O Nas

Rodowita olsztynianka, która przez dwie trzecie dorosłego życia zbierała doświadczenie (również jako szef kuchni) w nowojorskich restauracjach i nieoczywista kuchnia asian fusion. To Misa w jednym zdaniu.

Znakomite autorskie ramen, bułeczki Bao z chrupiącym boczkiem, sandacz miso, kaczka w pięcu smakach, pad thai, koreański BBQ. To również Misa, a w zasadzie kilka kluczowych pozycji menu, w jednym zdaniu. Vege/vegan friendly.

Tyle, że w przypadku Misy nie chodzi o piękne słowa i opisy dań, ale o smak. O kulinarną podróż po Azji, doprawioną międzynarodowymi wpływami i przede wszystkim pasją oraz doświadczeniem. Chef rodem z Olsztyna to bowiem absolwentka amerykańskiego oddziału arcyprestiżowej szkoły Le Cordon Bleu, która od przeszło 120 lat kształci mistrzów kuchni.

Czy z takiego połączenia, niemal w sercu olsztyńskiej starówki, mogło nie wyjść coś wspaniałego? Czy połączenie smaków Japonii, Chin, Indii, Tajldandii i jeszcze kilku innych azjatyckich krajów w stolicy Warmii i Mazur może nie być fascynujące? No coż... Może nie jesteśmy skromni, a już na pewno nie jesteśmy obiektywni, ale jesteśmy przekonani, że nie! ;)

Nasz kameralny, ale niesamowicie przytulnie urządzony lokal mieści się przy ul. Lelewela, tuż obok średniowiecznej katedry. Ze względu na zróżnicowane menu warto do nas wpadać zarówno na późne śniadania czy lunche, jak również obiady czy kolacje z rodziną lub przyjaciółmi. Najlepiej wpadaj jednak zawsze, gdy masz ochotę na przygodę. Albo po prostu... chcesz dobrze zjeść

Izabela-Gajdamowicz-z-restauracji-Misa.j
IMG_1329.JPG

Prasa

1

"Aromatyczny ramen, kaczka w pięciu smakach z naleśnikami czy sałatka tajska z mandarynkami to tylko niektóre ze dań, które serwuje nowa restauracja na Starym Mieście."